Fiind lăcașul de cult preferat de sute de oameni în fiecare săptămână, biserica de lemn din Beliș are o istorie destul de atipică. Inițial, aceasta era localizată în satul Giurcuța de Jos, unde era construită preponderent din piatră. În urma construirii barajului Fântânele-Beliș, biserica a fost nevoită să parcurgă un proces de strămutare, motiv pentru care astăzi se regăsește în localitatea Belișul Nou.
Biserica din Beliș este construită din lemn, cu ajutorul credincioșilor și a meșterilor iscusiți care au făcut ca acest lucru să fie posibil. Cu toate acestea, decizia de a strămuta lăcașul de cult a fost suportată din fondurile statului, încă din anul 1975. Astăzi, biserica de lemn din Beliș atrage numeroși credincioși și vizitatori anual, fiind un punct central al localității și un obiectiv turistic de excepție al zonei. Oricând vrei să scapi de agitația orașului și să te bucuri de puțină liniște, începe prin a avea grijă de sufletul tău și descoperă bucuriile pe care un simplu lăcaș de cult ți le poate aduce în viața de zi cu zi.
Istoric și prezentare
Biserica de lemn din Beliș poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, dar nu se numără încă printre clădirile regăsite pe noua listă a monumentelor istorice. Apariția bisericii în Beliș vine ca urmare a strămutării ei din Giurcuța de Jos. Începând cu anul 1975, localitatea este parțial inundată de apele de la barajul Fântânele-Beliș.
Comunitatea de credincioși ortodocși din Giurcuța de Jos era destul de activă încă dinainte de 1820. Aici existau preoți stabili și chiar o biserică pentru cult. Revoluția din 1848 a condus la incendierea bisericii, motiv pentru care ridicarea noului edificiu a avut loc doar în anul 1862, în urma eforturilor depuse de credincioșii din sat.
Locul de rugăciune a necesitat o nouă amplasare, întrucât arhitectura din spatele barajului Fântânele impunea acest loc. Astfel, strămutarea a fost asigurată prin fonduri de stat, bucurându-se de o nouă locație în Belișul Nou.
Curiozități
Procesul de construcție aferent bisericii de lemn din Beliș a implicat sprijinul meșterilor lemnari de prin părțile Albacului. Aceștia au avut un ajutor constat oferit de credincioșii care au adus lemnul și șindrila de care aceștia aveau nevoie.
Edificiul este construit cu ajutorul unor bârne de brad care au fost tăiate manual cu joagăr. Din punct de vedere arhitectural, aceasta are formă de corabie, fiind în acord cu stilul care se regăsește în majoritatea bisericilor transilvănene situate în Munții Apuseni.
Interiorul bisericii este căptușit cu scânduri, în timp ce aspectul exteriorului este îmbogățit prin șindrilă. Cele două prispe sunt situate în partea de nord și cea de vest, iar obiectele de patrimoniu pot fi admirate la muzeul Mitropoliei.
Curioșii care își doresc să vadă din nou biserica de piatră a Belișului o pot face la fiecare 5 ani. În aceste zile, barajul este curățat, iar apa oprită. Astfel, vechea biserică poate fi admirată în toată splendoarea ei, în conformitate cu elementele care au mai rămas.
Locație
Biserica de lemn din Beliș este situată în comuna Beliș din județul Cluj.