Aflat în Munții Gilăului, județul Cluj, lacul Beliș Fântânele este un lac artificial de acumulare. Proiectul și amenajarea acestuia au început în anii 1970 cu scopul creării unei centrale Hidroenergetice pe cursul râului Someșul Cald.
În anii 70 sătenii din vechiul Beliș au fost nevoiți să se mute în actuala așezare a satului. Cătunele aflate în apropierea râului precum Pleș, Bolojești, Milioan sau Giurcuța de Jos au dispărut treptat.
Vara, dacă nivelul apei scade mult, se pot zări încă ruinele caselor abandonate de săteni. Cele mai faimoase ruine din zonă fiind cele ale fostei biserici din Giurcuța de Jos.
Lacul se află la o altitudine de 990 de m, are o lungime de 13 km și o suprafață de 9.8 km pătrați.
Pe malul acestui lac se află stațiunea Beliș Fântânele. Zona aparține administrativ de comuna Râșca, deși este mereu numită „stațiunea Beliș – Fântânele” datorită apropierii de satul Beliș. Stațiunea este foarte căutată de clujeni și turiști, atât datorită oportunităților de odihna și relaxare, cât și datorită drumețiilor pe care le poți face în zonă. Pârtia de schi de la Mărișel sau posibilitatea practicării de sport nautic pe lac, cu bărci sau hidrobiciclete, sunt alte atracții apreciate de turiști.
Lacul Beliș Fântânele este cel mai cunoscut lac din munții Apuseni. Frumusețea peisajelor și a zonei din jur fac din acest lac unul din principalele obiective turistice din zona Apusenilor.