Despre Beliș

Despre Beliș

Localizare

Beliș (în maghiară: Béles sau Jósikatelep) este o comună de munte din județul Cluj, Transilvania, România, situată la aproximativ 80 km vest de Cluj-Napoca și circa 30 km sud de Huedin. Toponimul pare să fie de origine slavă.

Geografie

Localitatea Beliș este situată este situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1,125 m, în partea de sud-vest a județului Cluj, la întâlnirea Munților Gilăului, Muntele Mare și Munții Bihorului Vlădeasa.

Climă

Clima în zona Beliș este una montană iar temperatură medie anuală de +4 grade C. Luna ianuarie este cea mai friguroasă cu o medie de -5 grade C, iar luna iulie cea mai călduroasă cu media cuprinsă între 10-16 grade C. Prima zăpadă se așează în a doua jumătate a lunii noiembrie și persistă de multe ori până în aprilie, acesta fiind un atu pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Istorie Belis

Nu se cunoaște data exactă a formării localității, se presupune însă că aceasta a fost formată de păstorii care veneau cu turmele prin zonă la pășunat. Aceștia și-au ridicat în zonă colibe, iar ulterior s-au așezat în zonă, rămânând definitiv acolo. Pe la 1737 în documentele vremii este amintită și localitatea Beliș.

La începutul anilor 1970, pe vatra veche a satului Beliș s-a construit barajul Beliș-Fântânele, iar locuințele au fost strămutate pe deal. Satul vechi, Giurcuța de Jos, cu vatra și mormintele strămoșilor a fost inundat de apele lacului de acumulare Fântânele. Vara când nivelul apelor lacului scade, se pot vedea ruinele satului, în special biserica.

Căi de acces

Se poate ajunge în zonă pe calea ferată până la gara din Huedin, iar de acolo cu transport auto. Mai ușor se ajunge pe șosea, pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Brașov, iar din Huedin se trece pe drumul județean DJ 101 către Beliș.

Obiective turistice

Sunt multe obiective turistice pe care merita să le descoperi printre care Lacul Beliș Fântânele, Satul de sub apă, Cascada Vâlul Miresei, Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei, Poiana Horea - Bradul lui Horea din pădurea Scorușet Biserica fortificată de la Văleni, Vârful Lespezi şi Peștera Lespezi sau Pârtia Mărișel. Vezi mai multe detalii aici.