Biserica fortificată din Văleni este o biserică reformat-calvină care a fost construită în anul 1261 de călugării franciscani ai acelor vremuri, în stil roman. A fost reconstruită în anul 1452 în stil gotic. Oamenii vremii i-au adăugat un altar și contraforți pentru întărirea zidurilor. În secolul următor s-a construit turnul masiv, care avea, printre altele, și scopul de observație al întregii zone.
Biserica este înconjurată de două ziduri de apărare, cu bastioane, ridicate în secolul XVII. Localnicii s-au refugiat în interiorul fortificațiilor inclusiv în timpul raidului efectuat de tătari în secolul al XVII-lea, ale cărui dovezi pot fi văzute în cimitirul din apropierea bisericii.
În interiorul bisericii atrag atenția, în special, pereții albi și broderiile, pentru ca, ridicând privirea, să rămâi uimit de tavanul împărțit în mai multe spații egale (casete) pictate cu motive diverse, în anul 1778.
Ca orice biserică reformată, aceasta are și o orgă cu peste 200 de ani vechime. De tavanul bisericii sunt suspendate două candelabre confecționate din grâu, simboluri consacrate ale bisericilor reformate. Acestea simbolizează pâinea, adică trupul lui Isus.
Stâlpii funerari care au marcat mormintele din acest cimitir au devenit și sursă de inspirație pentru mare sculptor Brâncuși la realizarea Coloanei infinitului.
Biserica fortificată de la Văleni este una dintre cele mai frumoase biserici din județul Cluj. De unde este situat, lăcașul de cult oferă o priveliște deosebită asupra întregii zone.