Principalele atracții turistice din zona stațiunii Beliș-Fântânele

Munții Apuseni te învăluie mereu cu frumusețile naturii și numeroasele trasee care te așteaptă să le parcurgi. Fie că ești pasionat de sporturi în natură sau de plimbări lungi pe cărările de munte, aici liniștea naturii și peisajele te vor cuceri cu siguranță.

Iată principalele atracții turistice ale zonei:

·        Lacul Beliș-Fântânele

Beliș-Fântânele este un lac de acumulare artificial amenajat între anii 1970-1974, cu scop hidroenergetic și aflat pe cursul râului Someșul Cald. Când a fost începută construcția acestuia, locuitorii vechii așezări Beliș au fost nevoiți să se strămute pe dealul unde se găsesc și acum. Suprafața sa este foarte mare, anume 9,8 km pătrați, având o lungime de 13 km și fiind situat la o altitudine de 990m.

Lacul se află într-un decor de poveste, fiind înconjurat de munții Gilăului, munții Vlădeasa și Muntele Mare.

·        Biserica din Lacul Beliș-Fântânele

Biserica Urmanczy din lacul Beliș -Fântânele este unica din țară care se află în întregime pe fundul unui lac. Acesta este vizibilă doar vara, în zilele secetoase, când nivelul apei scade.

Biserica romano-catolică a fost construită în anul 1913 de către magnatul Ioan Urmanczy și este singura dovadă a existentei satului Beliș în străvechea vatră. Pe pereții acesteia se mai pot vedea încă picturi, deși biserica a fost înghițită de apele Someșului Cald în urmă cu aproape 50 de ani.

·        Bradul lui Horea din Pădurea Scorușet

Tradiția și istoria spun că Horea s-a refugiat în timpul unei ierni în locul numit Scorușet, în scorbura unui brad secular. Fiind trădat însă de omul său de încredere, el este prins de trupele austro-ungare și mai apoi, după un proces sumar, condamnat la moarte prin zdrobirea cu roata.

Horea a fost una dintre cele mai importante personalități ale istoriei României, iar de numele acestuia sunt legate numeroase povestiri. După luptele din noiembrie 1784, moții se retrag spre case, iar conducătorii lor se ascund cu gândul ca în primăvara următoare să pornească din nou la luptă. Horea și Cloșca și-au găsit ascunzătoare pe aceste meleaguri în pădurea Scorușet, la poalele unui brad impunător.

·        Biserica Fortificată Văleni

Biserica Fortificată de la Văleni a fost construită în secolul al XIII-lea de către călugării franciscani. În 1452, biserica a fost lărgită în stil gotic, în interior păstrându-se zidurile fără picturi, în tradiție protestantă. În aceasta se remarcă broderiile și un soi de „căciuli” enorme din spice de grâu numite „buzakoszoru”, care simbolizează pâinea (trupul lui Hristos), plafonul fiind compus din casete pictate cu diferite motive.

În cimitirul din vecinătatea bisericii se află stâlpi funerari din lemn ce marchează osemintele victimelor unui atac al tătarilor din secolul XVII. Aceștia au devenit și sursă de inspirație pentru marele sculptor Brâncuși la realizarea Coloanei Infinitului.

Biserica este una dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din județul Cluj, iar locația în care se află are o priveliște asupra întregii zone.

·        Cascada Vălul Miresei

Situată pe valea Stanciului din zona localității Răchițele, cascada Vălul Miresei este una dintre cele mai frumoase cascade din Munții Apuseni.

Cascada se află la o altitudine de 1000 m și are o înălțime de 30 m, pe 2 trepte. La baza treptei de sus există o marmită adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură o dispersie a apei și care seamănă cu un voal. De aici se trage și numele de Vălul Miresei.

Locul este învăluit de o legendă veche care amintește că numele cascadei vine de la faptul că, demult, o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei ar fi rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada.

Pe timp de iarnă cascada îngheață, devenind astfel un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport în natură.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele pe care puteți să le vizitați în zona Beliș, iar pentru cei aflați în căutarea unui loc de popas, vă recomandăm să accesați CazareBeliș.ro pentru a descoperi cele mai apropiate unități de cazare din zonă.